Producenci trzciny cukrowej

Około 80 procent światowego cukru wytwarza się z trzciny cukrowej, uprawianej przez miliony drobnych rolników i pracowników rolnych w krajach rozwijających się.

Cukier to jeden z najcenniejszych produktów rolnych. Wartość światowego eksportu cukru w 2013 roku wyniosła 42 miliardy dolarów. Dla porównania: w roku 2000 cukier był wart około 10 miliardów dolarów. Eksport wielu krajów opiera się głównie na produkcji cukru. Na przykład na Kubie cukier stanowi około 70 procent krajowego eksportu, zaś w Belize – 40 procent.

Dla rolników produkcja cukru jest jednak trudna. Sztywna konstrukcja łańcucha dostaw oznacza, że uprawiający trzcinę cukrową rolnicy są uzależnieni od cukrowni przetwarzających płody rolne na gotowy produkt. To właśnie cukrownie ustalają cenę skupu trzciny cukrowej. Eksport cukru trzcinowego przez rolników z regionu AKP (Afryki, Karaibów i Pacyfiku) na rynek europejski i amerykański dodatkowo utrudnia fakt, że tamtejsze kraje faworyzują rodzimych producentów buraków cukrowych i trzciny cukrowej. Producenci trzciny cukrowej z regionu AKP nie mają zbyt wielu możliwości dywersyfikacji produkcji i muszą opierać się niemal wyłącznie na produkcji cukru.

Certyfikacja Fairtrade dotyczy głównie drobnych producentów trzciny cukrowej. Aktualnie w systemie Fairtrade funkcjonuje około 62 700 rolników. Główną korzyścią z uczestnictwa w systemie Fairtrade jest wypłacana oprócz wynegocjowanej ceny premia wynosząca 60 dolarów za tonę cukru lub 80 dolarów za tonę certyfikowanego cukru ekologicznego. Producenci trzciny cukrowej w Malawi postanowili przeznaczyć premię na poprawę bezpieczeństwa żywnościowego. W Belize modernizacja gospodarstw wpłynęła na wzrost produkcji o 21 procent.

[Dowiedz się więcej]

Producenci ze spółdzielni Fairtrade

Spółdzielnia BSCFA, BELIZE

Spółdzielnia BSCFA, BELIZE

Spółdzielnia KCGA, MALAWI

henry

Związek producentów trzciny cukrowej Belize Sugar Cane Farmers Association (BSCFA) działa na północy Belize, w obszarze zwanym „pasem cukrowym”. Henry Matenda uprawia trzcinę cukrową na polu o powierzchni 2,5 hektara. Należy do malawijskiego związku producentów trzciny cukrowej Kasinthula Cane Growers’ Association (KCGA).

Spółdzielnia MANDUVIRÁ, PARAGWAJ

Spółdzielnia MANDUVIRÁ, PARAGWAJ

 
Spółdzielnia Manduvirá działa na terenie dystryktu Arroyos y Esteros oddalonego o około 70 kilometrów na północny wschód od stolicy kraju, Asuncion.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone