Producenci kakao

Czekolada bez wątpienia należy do najbardziej lubianych produktów spożywczych na świecie, jednak uprawa kakao to bardzo trudne zajęcie. Fairtrade walczy o to, aby produkcja czekolady przebiegała w sposób bardziej zrównoważony.

Światowa produkcja kakao spoczywa w rękach około 6 milionów drobnych rolników, którzy produkują 90% ziaren kakao trafiających na globalny rynek.

Kakaowce rosną w klimacie tropikalnym, w pasie około 15 do 20 stopni szerokości geograficznej od równika. Rośliny te najlepiej rosną i owocują w gorącym i deszczowym klimacie tropikalnym, w miejscach porośniętych bujną cieniodajną roślinnością.

Kakao produkuje się głównie w Afryce, Azji i Ameryce Łacińskiej. Największym producentem jest Wybrzeże Kości Słoniowej, skąd pochodzi 40% światowego kakao.

Uprawa delikatnych i wrażliwych na zmiany warunków klimatycznych kakaowców jest niezwykle wymagająca. Rolnicy muszą chronić drzewa przed zbyt silnym działaniem wiatru i promieni słonecznych, jak również przed szkodnikami i chorobami. Otoczone odpowiednią opieką drzewa po około pięciu latach osiągają optymalną wydajność, która może utrzymywać się przez kolejne dziesięć lat. Problem w tym, że rolnicy zajmujący się uprawą kakao otrzymują zdecydowanie zbyt mało za swoją ciężką pracę, zwłaszcza że światowy rynek kakao jest bardzo bogaty.
Aktualnie rynkowe ceny kakao rosną ze względu na wysoki popyt na produkty zawierające kakao. Przemysł kakaowy zaczyna zdawać sobie sprawę, że podaż kakao może nie nadążyć za rosnącym popytem. Tymczasem choroby i starzenie się drzew negatywnie odbijają się na wydajności produkcji. Co więcej, fatalna sytuacja finansowa rolników zniechęca młodych ludzi do przejęcia schedy po rodzicach, w związku z czym liczba producentów kakao systematycznie spada. Średnia wieku osób zajmujących się uprawą kakao wynosi 50 lat.

Wzrost cen rynkowych nie przekłada się wystarczająco na poprawę sytuacji rolników, którzy nie są w stanie wyjść z biedy, przygniatani rosnącymi kosztami produkcji i utrzymania.

Fairtrade działa na rzecz osiągnięcia bardziej zrównoważonego modelu produkcji kakao w takich krajach, jak Wybrzeże Kości Słoniowej czy Ghana. Jednym z wykorzystywanych w tym celu instrumentów jest premia Fairtrade, która służy do finansowania projektów mających na celu poprawę warunków pracy, sytuacji finansowej rolników i jakości życia całych lokalnych społeczności. W latach 2013–2014 drobni producenci kakao uzyskali premię Fairtrade w łącznej wysokości 8,4 miliona funtów brytyjskich. Niemal jedna czwarta tej kwoty trafiła bezpośrednio do rodzin rolników, umożliwiając zakup artykułów pierwszej potrzeby.

[Dowiedz się więcej]

Producenci ze spółdzielni Fairtrade

Spółdzielnia CONACADO, REPUBLIKA DOMINIKANY

conacado

Związek spółdzielni ECOOKIM, Wybrzeże Kości Słoniowej

ecookim

CONACADO to związek spółdzielni producentów kakao działający w Dominikanie. Rolnicy sprzedają swoje plony zarówno na zasadach Fairtrade, jak i na rynku tradycyjnym. Związek producentów rolnych Enterprise Coopérative Kimbre (ECOOKIM) powstał 26 sierpnia 2004 roku w wyniku połączenia się pięciu spółdzielni.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone