Spółdzielnia ASOGUABO, EKWADOR

ASOGUABO to organizacja zrzeszająca obecnie 125 drobnych producentów bananów z prowincji El Oro na południowym zachodzie Ekwadoru.

Marcelina Agurto

Marcelina AgurtoMarcelina ma 81 lat i jest jedną z producentek zrzeszonych w ASOGUABO. Uprawą bananów zajmuje się już niemal 40 lat. Jej gospodarstwo w pobliżu La Raquel to 3 hektary należące do niej i 1 hektar, który dzierżawi. W gospodarstwie pracuje z mężem i 5 innymi członkami rodziny. Dzięki Fairtrade Marcelina zyskała stałych odbiorców owoców, a za uzyskaną premię udało jej się zmodernizować pakowalnię bananów.

Historia i perspektywy

Związek ASOGUABO (pełna nazwa: Asociación de Pequeños Productores Bananeros „El Guabo”) powstał w 1997 roku z inicjatywy 14 rolników z gminy El Guabo w prowincji El Oro na południowym zachodzie Ekwadoru.
W latach 90. branża bananowa zdominowana była przez międzynarodowe korporacje. Drobni producenci musieli sprzedawać zebrane banany pośrednikom, którzy płacili bardzo mało i nie przejmowali się losem rolników. Założyciele ASOGUABO znaleźli wyjście z sytuacji – postanowili produkować banany na zasadach Fairtrade i sprzedawać je bezpośrednio holenderskiemu importerowi Agrofair. Odbiorcą pierwszego transportu wysłanego w 1998 roku była szwajcarska sieć COOP, która do dziś pozostaje wiernym Klientem ASOGUABO. W 2002 roku do związku dołączyli producenci bananów z certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Obecnie niemal 50% bananów eksportowanych przez ASOGUABO oprócz certyfikatu Fairtrade ma również certyfikat ekologiczny. Oprócz tego niemal cała produkcja ma certyfikat GlobalGAP.

Celem ASOGUABO jest poprawa jakości życia zrzeszonych rolników, pracowników i całych społeczności. Aby to osiągnąć, związek chce stale zwiększać udział w rynku bananów Fairtrade i ekologicznych, zachowując konkurencyjność na rynkach, które z roku na rok stają się coraz bardziej wymagające pod względem jakości, identyfikowalności, bezpieczeństwa żywności i poszanowania środowiska naturalnego.

Pozwalamy przetrwać drobnym producentom. W pojedynkę często są ofiarami inwazji dużych plantacji, które wypychają ich z rynku. Poddani presji, w rezultacie sprzedają swoje gospodarstwa i stają się pracownikami wielkich plantacji, często przy uprawie bananów na ziemi, która wcześniej należała do nich. Dzięki ASOGUABO mogą pozostać samodzielnymi drobnymi rolnikami.

Lianne Zoeteweij, Administratorka ASOGUABO

Produkcja i eksport

ASOGUABO udało się zdywersyfikować grupę odbiorców. Największym rynkiem jest Europa: za pośrednictwem Agrofair banany ASOGUABO od 1998 roku trafiają do Szwajcarii, Włoch, Niemiec i Austrii. Oprócz tego związek eksportuje banany do USA (od 2005 r., pod marką Equal Exchange), Nowej Zelandii (od 2010 r., pod marką All Good). W 2016 roku banany ASOGUABO trafiły również do Kanady, Singapuru i Wielkiej Brytanii. Każdego tygodnia związek eksportuje średnio 25 tysięcy kartonów bananów od 125 producentów.
Z bananów Fairtrade ASOGUABO w przetwórni w Ekwadorze wytwarza się również pulpę bananową skupowaną przez Agrofair w Europie i Oke w USA. Pulpa bananowa jest ważnym składnikiem wielu produktów, takich jak smoothie, gotowe dania dla dzieci, lody, jogurty, czekolady, a nawet szampony.

Przykłady wykorzystania premii Fairtrade