„Podróż do źródeł smaku” marki Pizca del Mundo

Zapraszamy na serię filmów „Podróż do źródeł smaku”, który powstaje dzięki zaangażowaniu twórców marki Pizca del Mundo.

Połączenie obłędnych smaków, dalekich podróży, pięknych obrazów oraz przywiązania do ekologii i chęci wspierania etycznych rozwiąza – Pizca del Mundo (czyli po hiszpańsku “szczypta świata”) powstała w 2012 roku. Jest to całkowicie polska marka utworzona przez entuzjastów tego, co pyszne.

Mieścimy się na Dolnym Śląsku, w małym, zielonym miasteczku Oborniki Śląskie. Zaczęliśmy od kawy, wszak fajnie jest zaczynać od kawy. Zwłaszcza, że bez kawy życie jest jakieś takie mniej wyraziste… Uwielbiamy czekoladę, zwłaszcza taką zniewalającą oryginalnymi smakami. Lecz naszym konikiem jest yerba mate… eksperymentujemy i mieszamy ją z przeróżnymi ziołami i przyprawami. Jednak nie spoczywamy na laurach i wymyślamy kolejne przepyszne produkty. Chętnie dzielimy się tym, co wiemy podczas warsztatów, eventów, spotkań i po prostu przy kawie. Nie ma co ukrywać – lubimy gadać! Nasze produkty nigdy nie są przypadkowe, dopieszczamy je pod każdym względem, nie idziemy na kompromisy. Starannie wyszukujemy ekologiczne surowce. Certyfikowane ziarna kawy, kakao czy liście yerba mate. Staramy się kupować zawsze u źródeł, czyli od rolników je uprawiających. Wybieramy kooperatywy i rolników działających w ramach Sprawiedliwego Handlu. To nie wszystko – kiedy tylko to możliwe, staramy się odwiedzać współpracujących z nami rolników i gościć ich u nas. Stawiamy na relacje i dbamy o jakość.

tak swoją markę opisują jej twórcy – Agnieszka i Janek.

Twórcy marki Pizca del Mundo: Agnieszka Bińkowska i Jan Frącz na Forum Fairtrade w Łodzi (2019). Fot. Maciej Zygmunt

Zwiastun serii „Podróż do źródeł smaku”:

Oto czego można się spodziewać w filmach z serii „Podróż do źródeł smaku”:

Pierwszy odcinek serii „Podróż do źródeł smaku” zostanie opublikowany na kanale YouTube Fairtrade Polska oraz Pizca del Mundo w Międzynarodowy Dzień Kawy, czyli już we wtorek 29.09 o 20:00. Zachęcamy do obejrzenia!

Data publikacji: 23 września 2020